Hjärtstartaren

Här finns information om hjärtstartaren, utbildningar samt länkar med instruktioner.

Hjärtstartaren sitter i ett skåp utomhus på vår gemensamma bod som gör att den är tillgänglig dygnet och året runt för oss alla. Den är i full funktion och kan användas vid behov.

Denna maskin är självinstruerande och det betyder att när man ska använda den så ger den dig instruktioner högt och tydligt på svenska. 

Här finns information och instruktioner om hur hjärtstartaren fungerar och hur den ska användas på patient som har fått plötsligt hjärtstillestånd:Om en situation uppstår där man är i behov av att använda hjärtstartaren så gör följande:

 • Larma 112 för ambulans
   
 • Ta er fram till skåpet med hjärtstartaren vid boden och slit av förseglingen. (Det röda plastbandet)
   
 • Öppna skåpet och ta med er hjärtstartaren. När luckan till skåpet öppnas hörs en larmsignal och ljuder så länge luckan är öppen. Detta är för att påkalla uppmärksamhet så man kan få hjälp. Den gröna påsen som är kopplad till hjärtstartaren innehåller hjälpmedel som kan behövas vid användningen. Så som t.ex. handskar, sax för att klippa upp kläder, servetter, blåsmunstycke, rakhyvel mm.
   
 • För att börja använda hjärtstartaren så öppnar du locket och följer de instruktioner som du får av maskinen.
  (Se instruktionslänkarna ovan) Den kommer att analysera hjärtrytmen och vid behov be dig starta defibrillering samt instruera dig om att göra hjärtkompressioner och konstgjord andning.
  VIKTIGT! Lyssna och följ instruktionerna!!
   
 • Håll på tills ambulanspersonalen är på plats. Ta hjälp av andra personer!

Det kommer erbjudas utbildningar framöver för ett antal personer inom vårt område.

Har ni frågor gällande hjärtstartaren så kontakta PerAnders Gunnarsson Platåv. 35B på mail pagunnarsson@gmail.com